Энергетикалык суусундуктарды үзгүлтүксүз колдонуу жүрөктүн олуттуу оорусуна алып келиши мүмкүн. Энергетикалык суусундук, ар кандай стимуляторлор сыяктуу, нерв системасын алсыратат жана көз карандылыкты жаратышы мүмкүн. Ошондой эле психикалык саламаттыгына терс таасирин тийгизет.
Бул макалада биз бул суусундуктардын курамында эмне бар жана аларды ичүүнүн ден соолукка тийгизген зыяны жөнүндө сөз кылабыз. Күч берүүчү содага болгон кумарланууну дарыгерлер көз карандылыктын жаңы түрү деп аташат. Энергетикалык суусундуктардын өзгөчөлүгү – алар организмге эч кандай энергия бербейт, тескерисинче, топтолгон запастарды пайдаланууга түрткү берет.
Энергетик суусундуктардын курамы; бардык энергетиктер үчүн рецепт схемасы болжол менен бирдей. Өндүрүүчүлөр суусундукка витаминдерди, углеводдорду, кофеинди, тауринди жана каротинди, кээде гуарана жана женьшень экстракттарын кошушат. Дал ушул ингредиенттердин аркасында адам күч жана энергиянын толкунун сезет. Кофеин. Анын курамында, өзгөчө, “энергия”, нерв системасынын күчтүү стимулятору, кан басымын жогорулатат. Кофеиндин ашыкча болушу уйкусуздукка, толкунданууга, кыжырданууга жана жүрөктүн иштешинин бузулушуна алып келет. Кофеиндин чоң дозасын колдонуу менен ичтин катуу оорушу жана карышуу пайда болот. Андан кийин жүрөк булчуңдары жабыркап, нерв системасынын толук шал оорусу пайда болот. Акыр-аягы, бул өлүмгө алып келет.
Таурин. Бир банкада орточо эсеп менен 400-1000 мг таурин бар. Бул булчуң тканында сакталган аминокислота. Тауриндин уулуулугу маселеси талаштуу бойдон калууда, бирок кээ бир маалыматтар боюнча, анын энергетикалык суусундуктардагы кофеин менен бир нече жолу ашыкча болушу борбордук нерв системасын ашыкча козгоп, зат алмашуу процесстерин күчөтүп, ингибитор процесстерин азайтат.
Карнитин. Бул май кислоталарынын тез кычкылданышына өбөлгө түзөт адам клеткаларынын бир компоненти. Карнитин зат алмашууну жакшыртат жана булчуңдардын чарчоосун азайтат. Гуарана жана женьшень. Тоник касиети бар дары өсүмдүктөр. Гуарана жалбырактары медицинада колдонулат: булчуң ткандарынан сүт кислотасын чыгарып, физикалык күчөгөндө ооруну басаңдатат, атеросклероздун алдын алат жана боорду тазалайт. Дарыгерлер, бирок, гуарана жана женьшенге таандык стимулдаштыруучу касиеттери изилдөө тарабынан тастыкталган эмес деп эсептешет.
Витаминдер жана минералдар – негизинен В жана С витаминдери, натрий, калий, хлор, фосфор. Негизги басым В тобундагы витаминдерге бурулат, анткени алар тоник таасир этет, алар нерв системасынын жана мээнин нормалдуу иштеши үчүн зарыл, атап айтканда. Организм алардын жетишсиздигин сезе алат, бирок дозаны көбөйтүү сиздин ишиңизди, акыл-эс жөндөмүңүздү же башка нерсени жакшыртпайт, анткени энергетикалык суусундуктарды өндүрүүчүлөр ынандырууга аракет кылышат, ал эми синтетикалык витаминдер организмде аллергиялык реакцияларга алып келет.
Мелатонин. Организмде камтылган жана адамдын күнүмдүк ритмине жооп берет. Matein. Түштүк Американын жашыл чайынын бир бөлүгү болгон зат. Ilex Paraguarensis дайыма жашыл дарак экстракты ачкачылык менен күрөшүүгө жардам берет жана арыктоого өбөлгө түзөт.
Углеводдор – өзүңөр билгендей, бул энергиянын кампасы, бир бөтөлкөдө болжол менен 400 ккал бар. Энергетикалык суусундуктардын курамында көп сандагы кант жана кислоталар болгондуктан, аларды тез-тез колдонуу ооздогу кислота-база балансын бузат, ошондой эле тиштин эмалын бузат, кариестин өнүгүшүнө өбөлгө түзөт. Энергетикалык суусундуктардагы канттын курамы өтө жогору, бул уйку безинин эндокриндик функциясына жүктү бир топ жогорулатат. Натыйжада, кант диабети менен ооруп калуу коркунучу жогорулайт, айрыкча, учурдагы тукум куума ыктуулук жана/же ашыкча салмактын фонунда.
Мындан тышкары, мындай суусундуктар тенденциясында көп сандагы фосфор кислотасы бар, ал кальцийди сөөктөрдөн активдүү жууп салат, бул остеопороздун эң оор формаларына – сөөк массасынын деформациясына, сөөктүн морттугунун жогорулашына жана сынуу коркунучуна алып келет. Боор да абдан кыйналат, анткени ал зыянсыздандыруучу орган жана организмге ашыкча кирген бардык заттар биринчи кезекте боордо чогулат. Бул дене үчүн чыныгы кырсык.
Тамак-аш боёктору
Өндүрүүчүлөр продукт мүмкүн болушунча жагымдуу болушу керек экенин жакшы билишет жана суусундуктун түсү аз эмес мааниге ээ. Ошондуктан, аны жакшыртуу үчүн тамак-аш боёктору колдонулат: E110, E122, E102, E124, E104 жана E129.
E110 романтикалык аталышы бар боёк “күн баткан сары”. Терс таасирлери: астма, экзема, гиперактивдүүлүк, чөп безгеги. Канцероген болгондуктан, рак оорусуна алып келиши мүмкүн.
E122 – бул боёк рубин түсүн берет. Терс таасирлери – гиперактивдүүлүк, астма.
E102 – лимон сарыдан кызгылт сарыга чейин түс. Терс таасирлери: уртикария, уйкусуздук, конвульсия, анафилаксия. Агрессивдүү жүрүм-турумду козгойт, канцероген болуп саналат.
E104 – күңүрт сарыдан жашыл сарыга чейин түстөр. Терс таасирлери: исиркектер, астма, анафилаксия, уртикария.
E124 – кызгылт көк, кызыл. Терс таасирлери: уюк, гиперактивдүүлүк, чөп безгеги, астма. Эсиңизде болсун, энергия, бардык күчтүү сыяктуу
Categories: Алдын алуу, Тамактануу