Жүрөк-кан тамыр көйгөйлөрү бар жана өнөкөт оорулар менен жабыркагандар жөнүндө айтпаганда, аптаптуу ысык аба ырайын дени сак адам да жакшы көтөрбөйт. Мындай аба-ырайынын курчушу кыйла оор болот. Жай мезгилинин дагы бир маанилүү кооптуулугу — ичеги — карын инфекциясы, айрыкча жаш балдарда жана тамак-аштан уулануу алардын коркунучу бир нече эсе жогорулайт.
Аптаптуу ысыкта эмне кылуу керек?
— мүмкүн болсо, күндүн эң ысык мезгилинде күндүн түз тийүүсүнө алыс болуңуз жана көлөкөдө калууга аракет кылыңыз;
-Мындай ысыкта синтетикалык кездемеден тигилген кийимдер тери ооруларына алып келиши мүмкүн, ошондуктан жылуулуктан коргонуу үчүн баш кийим жана табигый кездемеден жасалган ачык, кенен кийимдерди кийиңиз;
-суюктукту көбүрөөк ичүү керек (2,5-3л), кайнатылган, бөлмө температурасына ылайык газдалбаган минералдык суу, лимон менен кычкылданган муздак көк же кара чай. Содадан жана алкоголдук ичимдиктерден баш тарткан жакшы;
– суу өтө муздак болбошу керек, анткени ысыкта иммунитеттин төмөндөшүнө байланыштуу ангина, тамак оорулары менен ооруп калуу коптуулугу жогорулайт;
– жуунуу денени муздатуунун жакшы жолу, жуунганда жуунуу эрежелерин сактоо керек жана эч кандай учурда спирт ичимдиктерин ичпөө керек;
– сунуш кылынбаган же таптакыр тыюу салынган сууларда жуунбаңыз.
Ичеги-карын инфекциясын жуктурбоо үчүн төмөнкүлөр керек:
-колуңузду самын менен тез-тез жана кылдат жууп туруңуз, көчөдөн үйгө келгенден кийин, тамактанар алдында, тамак даярдап жатканда, дааратканадан кийин, коомдук транспортко баргандан кийин;
– жашылча – жемиштерди колдонуудан мурун агын суу астында жакшылап жууңуз;
– сатуучудан сатылып жаткан продукциянын сапат сертификатын талап кылуу;
– ашканада тазалыкты сактоо, тамак-аш калдыктарын топтоо эмес, жана чымын-каршы коргоо үчүн терезе көчүп;
– жеке үйлөрдө дааратканаларды таза кармоо, дезинфекциялык каражаттарды менен өз убагында тазалап туруу, анткени ысык мезгилде микробдорду ташыган чымындардын массалык көбөйүшү ооруну козгогонго жакшы шарт түзөт;
– азык-түлүктү, көчө соода жайларынан же базарлардан кокустан адамдардан сатып албаңыз;
– үйдө тамактарды даярдоодо гигиенаны сактоо, мөөнөтү аз калган тамак-аш азыктарын колдонбоо, айрыкча тез бузулуучу азыктарды сактоо шарттарына өзгөчө көңүл буруу. Чийки тамак-аш жана даяр тамак өзүнчө сакталышы керек;
– чийки азыктарды иштетүү үчүн өзүнчө бычактарды жана кесүүчү тактайларды колдонуңуз;
– тез бузулуучу жана даяр тамактарды муздаткычта +2 — +8 даражадагы температурада гана сактаңыз;
– майрамдык тамактын калдыктарын кийинки күнгө калтырбай төгүп салыңыз, даяр тамак калдыктарын муздаткычтарда 1 күндөн ашык эмес сактаңыз.
Температура көтөрүлгөндө кандай оорулар күчөйт?
Көбүнчө ысыкта тобокелдик тобуна кирген улгайган адамдарга чоң коркунуч туулат. Аларга кант диабети, гипертония менен ооругандар, кандагы холестеролу жогору жана ашыкча салмактан жабыркаган жүрөк-кан тамыр оорулары менен жабыркаган адамдар кирет.
Оорунун күчөшүн алдын алуу үчүн төмөнкүлөр керек:
– экспертизадан өтүүгө, дарылоочу врач жазып берген дары-дармектерди өз убагында ичүүгө; ;
– кан басымын жана кандагы кантты өлчөө;
– Эгер ооруп калсаңыз качуу ысык мезгилде оор физикалык эмгек;
– маанилүү эмес жыргалчылыктын белгилери пайда болгондо, көлөкөгө өтүп, физикалык активдүүлүктү токтотуп, медициналык мекемеге кайрылуу керек.
– адатта ичкен дары-дармектерден ысыктан баш тартпаңыз, аны ар дайым жаныңызда алып жүрүңүз;
-сыртта эс алып, же сууга жатканда күндөн коргоочу кремдерди сүйкөп алыңыз.
Categories: Алдын алуу