Алдын алуу

Коопсуз жаңы жылдык дасторкон. Дарыгердин кеңеши

1016

Жаңы жыл, адатта, көп түрдүү тамак-аш жана ашыкча жеп алуу же уулануу коркунучу панда болбой койбойт.

Мындан кантип сактануу керектигин Республикалык ден соолукту чыңдоо жана массалык коммуникация борборунун дарыгери Марина Дүйшөнкулова айтып берди.

Негизги кеңештер:

– Ашыкча жебегенге аракет кыл! Идиштердин көптүгүнөн ашказан-ичеги трактына гана эмес, башка органдарга – боорго, бөйрөккө, жүрөккө да жүк болот.

– Суу балансын сактоо. Бул денени калыбына келтирүүгө жардам берет. 1 кг дене салмагына күнүнө 30 мл суу сунушталат.

– Кечки тамакты саат 18.00дөн 20.00гө чейин ичкен жакшы.Ал эми түн жарымында жаңы жыл алдында организмге жүк болбошу үчүн аздан жесеңиз болот.

Майонез салат тез бузулуучу азык-түлүктөр. Тамак-аштан келип чыккан оорулардын же уулануунун алдын алуу үчүн, мурун даярдалган салаттарды үстөлдүн үстүнө коёрдун алдында аралаштырыңыз. Ал эми мындай кооптуу аралаштыруучу азыктардан таптакыр баш тарткан оң.

– Бөлүп бышырып, бардык ингредиенттерди өзүнчө муздаткычта сактаган жакшы. Даяр болгон салаттарды муздаткычка сактагандан соң, эртең менен коопсуз болот деген кепилдик жок.

– Коён жылында дасторконуңузда жаңы жашылчалар көп болсун.

– Куурулгандан баш тартыңыз – кууруганда өсүмдүк майы “жаман” холестеринге айланып, тамырларга чогулуп, ооруларга алып келет.

Организмге ашыкча жүк болбош үчүн, негизги азыктарды бууга же мешке бышырган туура. Бул ыкма аркылуу пайдалуу бардык витаминдер жана микроэлементтер сактап калат.

Тамактан ууланган учурда дароо дарыгерге кайрылыңыз!

Categories: Алдын алуу

Leave a Reply

Your email address will not be published.