Тамактануу

Тамактан уулануудан кантип сактануу керек

1355

Көңүл бургула!

Урматтуу тургундар, этият болуңуздар!

Кооптуу азыктыларды колдонуу учурда адамдын ден соолугуна коркунуч туудурат.

Тамактан уулануу – кээ бир микроорганизмдер менен массалык түрдө булганган же организмге уулуу микробдук же микробдук эмес заттарды камтыган тамак-ашты жегендин натыйжасында пайда болгон курч оору.

Бул жагынан эң коркунучтуу тамак-аш азыктары болуп уй шартында жасалган консерванттар, көп компоненттүү салаттар (биринчи кезекте майонез жана каймак кошулган), каймак кошулган кондитердик азыктар, фарш жана балык азыктары (котлеттер, булочкалар, паста), шаурма, желе жана башка азыктар саналат. Начар жуулган жашылча-жемиштердин бетинде жугуштуу оорулардын козгогучтары, атап айтканда, вирустук инфекциялар калышы мүмкүн.

Тамак-аштан уулануу жана ичеги-карын инфекцияларынын алдын алуу үчүн төмөнкү алдын алуу чараларын сактоо зарыл:

– тамак-аш азыктарын уруксатсыз соода кылган жерлерден белгисиз адамдардан сатып албагыла. Бул өзгөчө тез бузулуучу тамак-аш азыктарына тиешелүү: сүт, быштак, каймак; ар кандай үй тамак-аш азыктары;

– тез бузулуучу тамак-аш азыктарын (сүт жана колбаса азыктары, даяр салаттар, каймак кошулган кондитердик азыктар) жана балдар тамак-аш азыктарын сатып алууда сатылып жаткан тамак-аш азыктарынын жарактуулук мөөнөтүнө жана мындай азыктарды сактоо шарттарына көңүл бурууга;

– жарактуулук мөөнөтү өтүп кеткен жана (же) муздаткыч жабдуулардан тышкары сакталган продукцияны колдонбоңуз;

– чийки затты жана жарым фабрикаттарды жана даяр азыктарды муздаткычта сактоону айырмалоого;

– колдонуудан мурун жашылчаларды, мөмөлөрдү, мөмөлөрдү жана жашылчаларды жакшылап жууп салуу;

– бузулуу белгилери бар жашылча-жемиш азыктарын сатып албаңыз жана колдонбоңуз;

– банкалардын герметикалуулугу бузулган, дат баскан, деформацияланган, этикеткасы жок консерваларды сатып албаңыз;

– таңгактын бүтүндүгүн бузуу менен жана маркировкалоосу (этикетикасы) жок тамак-аш азыктарын сатып алууга болбойт;

– тамак-аш даярдоодо өздүк гигиенаны сактаңыз: тамак-ашты даярдоонун алдында жана чийки азыктар менен байланышта болгондон кийин дайыма колду жууп алыңыз;

Тамактан уулануунун алгачкы белгилери байкалганда дароо дарыгерге кайрылыңыз.

Categories: Тамактануу

Leave a Reply

Your email address will not be published.