Алдын алуу

Бруцеллез жана анын татаалдануусу

1237

Кыргызстандын тургундары агрардык өлкө катары бул коркунучтуу жугуштуу оору тууралуу билимге ээ болушу керек. Бруцеллездун оор формаларында адамды инвалиддикке алып келиши мүмкүн, андыктан анын көрүнүштөрүн карап көрөлү.

Бруцеллез деген эмне?

Бруцеллез – организмдин ар кандай органдарын жана системаларын жабыркатуучу инфекциялык оору, клиникалык көрүнүшү так аныкталган өзгөчөлүккө ээ эмес. Бруцеллез – зооноздук инфекция, демек анын козгогучу оорулуу малдан адамдарга жугат. Оору көбүнчө өнөкөт болуп калат, оор учурларда майыптыкка алып келиши мүмкүн.

Оорунун эпидемиологиясы жана жугуштуу жолдору

Бруцеллез оорусунун козгогучу Brucella тукумундагы бактерия. Бруцелланын 8 түрү аныкталган, анын ичинен 6 түрү адам үчүн коркунучтуу.

Бруцелла сырткы шарттарга ыңгайлашкан: алар төмөнкү температурага туруштук бере алат, топуракта, малдын терисинде жана жүнүндө, сууда, сүттө, тоңдурулган этте калат. Мындай шарттарда бактериялар 1,5 айдан 5 айга чейин жашай алат. Кайнаганда микроорганизмдер дароо өлөт, 60°С-ка чейин ысытылганда 30 мүнөттүн ичинде өлүшөт.

Оорунун оордугу бруцелланын кайсы түрүнө байланыштуу болот. Оорунун курч жана оор учурлары көбүнчө Brucellamelitensis менен шартталган.

Бруцеллез инфекциясынын булагы мал болуп саналат. Инфекция адамга негизинен уйдан, эчкиден, койдон жана чочкодон жугат. Азыраак – төө, жылкы жана башка жаныбарлардан жугат. Бактерия жаныбарлардын ар кандай биологиялык суюктуктарында – сүттө, заңда, амниотикалык суюктукта болот.

Көбүнчө инфекция адам ылаңдаган сүттү жана аны кайра иштетүү азыктарын (кымыз, фета, сыр), кайра иштетүүчү терилерин, оорулуу малдын терисин жегенде пайда болот.

Бруцеллездун жугуу жолдору фекалдык-оралдык – суу жана тамак аркылуу;

1. контакттык-тиричилик – бактерия теринин жана 2.былжыр челдин микробразалары аркылуу 3.киргизилет; аэрогендик – булганган чаңды дем алуу.

Сүт жана сүт азыктарын жылуулук менен иштетилбестен керектеген адамдар башкаларга караганда фекалдык-оралдык жол менен инфекцияга чалдыгышат. Контакттык-тиричилик жана аэрогендик жугуштуу жолдор азыраак кездешет, алар негизинен малды баккан, алардан алынган продуктыларды кайра иштеткендерде ооруну пайда кылат. Кош бойлуу аял бруцеллез менен ооруса, эмчек эмизүү учурунда түйүлдүккө инфекция жуктуруп алуу же инфекциянын балага жугуу мүмкүнчүлүгү жогору.

Адамдарда бруцеллездун белгилери

Инкубациялык мезгилдин узактыгы 1 жумадан 8 жумага чейин, орточо – 2-4 жума. Бул оорунун формасына жараша болот, курч түрү менен инкубациялык мезгил кыскараак, жашыруун ташууларда 3 айга чейин жетиши мүмкүн.

Алгачкы стадиясында бруцеллездун бардык түрлөрү үчүн төмөнкү белгилер мүнөздүү:Жалпы инфекциялык интоксикация – алсыздык, начар сезүү, баш оору, уйкусуздук.

Гипертермия же ысытма – дене температурасынын узакка созулган субфебрилдик сандарга чейин жогорулашы (38°C-ка чейин) же кескин көтөрүлүп жана төмөндөшү менен толкундуу ысытма. Температуранын узактыгы бир нече айга чейин созулат, ал чыйрыгуу жана катуу тердөө менен коштолот.

Артралгия жана миалгия – муундардын жана булчуңдардын оорушу, көбүнчө буттарга таасир этет. Бул оорулар бруцеллездун мүнөздүү белгиси болуп саналат.

Оору күчөгөн сайын гепатолиеналдык синдром – боордун жана көк боордун көлөмүнүн өсүшү байкалат муну бейтап сезиши толук мүмкүн,

жалпыланган микролимфаденопатия – чектеш эмес аймактарда лимфа түйүндөрүнүн көбөйүшү,

нерв системасынын ар кандай жабыркоолору – сезгичтиктин жана эс-учун жоготуудан тартып буту-колдун шал оорусуна, психикалык бузулууларга чейин алып келет.

Бруцеллездун өнөкөт түрүнүн негизги белгилери организмдин козгогучка жана токсиндерге реакциясынын оордугуна (аллергиялык компонент) жана кайсы системалар жана канчалык деңгээлде жабыркагандыгына жараша болот. Көп учурда муун, нерв жана репродуктивдүү системалар жабыркайт. Репродуктивдүү системанын оруулары аялдардын жана эркектердин тукумсуздугу, импотенцияга алып келиш мүмкүн.

Калдык формасы оорунун кечиккен таасири болуп саналат. Патогендин жана өндүрүлгөн токсиндердин таасири астында организмдин иммунологиялык реакциясы өзгөрөт, патологиялык реактивдүүлүк пайда болот. Калдык формасы субфебрилдик температура, психиканын жана перифериялык нерв системасынын жабыркашы, артикулярдык патологиялар менен мүнөздөлөт. Оорунун узакка созулушу муундардын жана байламталардын кайтарылгыс дегенерациясына, таяныч-кыймыл аппаратынын туруктуу функционалдык бузулушуна алып келет. Көбүнчө бул бузулуулар хирургиялык дарылоону талап кылат, оор учурларда алар майыптыкка алып келиши мүмкүн.

Дарылоо

Оору инфекциялык ооруканаларда дарыланат, оор курс бейтапты реанимация бөлүмүнө жаткыруунун көрсөткүчү болуп саналат. Оорунун патогенезинде аллергиялык реактивдүүлүк чоң мааниге ээ болгондуктан, дарылоого аллерголог-иммунолог катышат.

Ысытма мезгилинде бейтаптарга төшөктө эс алуу, кирген суюктуктун деңгээлин контролдоо менен диета жана тузду чектөө сунушталат.

Негизги терапия – ар кандай топтордун антибиотиктери, көбүнчө эки дарынын айкалышы дайындалат. Мындан тышкары, детоксикация, симптоматикалык жана иммуностимуляциялоочу терапия жүргүзүлөт.

Ремиссия мезгилинде пациенттерге физиотерапиялык көнүгүүлөр, физиотерапия, курорттук дарылоо сунушталат.

Алдын алуу

Үй шартында бруцеллез инфекциясын алдын алуу үчүн продуктуларды жылуулук менен иштетүү зарыл. Бул этти кылдат кууруу, сүттү кайнатуу. Ветеринардык көзөмөл бар дүкөндөрдө же базарлардан айыл чарба азыктарын сатып алуу керек.

Жаныбарлар менен иштеген адамдар (ветврачтар, мал чарбасынын кызматкерлери, мергенчилер) сактык чараларын көрүп, коргоочу кол каптарды, көз айнектерди, фартуктарды колдонуулары керек. Эмдөө көрсөткүчтөр боюнча жүргүзүлөт жана бардык калкты камтыбайт.

Leave a Reply

Your email address will not be published.