ЖАҢЫЛЫКТАР

Улгайган адамдардын тамактануу өзгөчөлүктөрү

734

Адамдын картаюу процесси ар кандай органдардын, анын ичинде тамак сиңирүү системасынын органдарынын структурасынын жана функциясынын өзгөрүшүнүн табигый өнүгүүсү менен көрүнөт. Эң алгачкы өзгөрүүлөр ооз көңдөйүндө байкалат:

1. Сакталган тиштер саргыч түскө ээ жана ар кандай деңгээлде эскириши.

2. Ооз көңдөйүнүн жана шилекей бездеринин көлөмү азайып, тилдин жалбырактуу сочоктору, беттин чайноочу булчуңдардын жана баш сөөктөрүнүн атрофиялануусу.

3. Жаш өткөн сайын шилекейдин бөлүнүп чыгышы азаят, ошондуктан кары-картаңдар оозу кургап, эриндери жана тили жарылып кетүүсү.

4. Адам карыган сайын көкүрөк омурткасынын кифозунун күчөшүнөн жана аорта аркасынын кеңейишинен кызыл өңгөч бир аз узарып, ийри болуп калат.

5. Жаш өткөн сайын рефлюкстун жыштыгы (ашказандагы заттын кызыл өңгөчкө кайтып келиши) көбөйөт, бул кызыл өңгөчтүн булчуңдарынын тонусунун төмөндөшүнө байланыштуу.

6. Ичегинин жалпы узундугу чоңоюп, жоон ичегинин айрым бөлүктөрүнүн узартылышы көбүрөөк байкалат.

7. Ичеги микрофлорасы өзгөрөт: чиритүүчү бактериялардын саны көбөйөт, сүт кислотасынын бактерияларынын саны азаят, бул эндотоксиндердин өндүрүшүнүн көбөйүшүнө жана акырында ичегинин функционалдык абалынын бузулушуна жана патологиялык оорунун өнүгүшүнө шарт түзөт.

8. Боордун массасынын азайышы байкалат.

9. Табарсык дубалынын булчуңдарынын тонусун узартуу жана жогорулатуудан өт баштыкчасынын көлөмү көбөйөт, бул да өттүн токтоп калышына шарт түзөт. Бул фактор холестеролдун секрециясынын көбөйүшү менен бирге улгайган адамдарда өт оорусунун өнүгүшүнө өбөлгө түзөт.

10. Уйку безинде атрофиялык өзгөрүүлөр 40 жаштан кийин пайда болот.

Карылыкта тамактануунун 10 эрежеси

Тузду колдонууну азайтуу. Жогоруда айтылгандай, көптөгөн улгайган адамдарда даам сезгичтиги начарлайт, бул тамакты жумшак сезет. Муну көзөмөлдөп туруу керек, анткени туздун көлөмүн көбөйтүү кан басымдын жогорулашына жана бөйрөккө стресстин күчөшүнөн улам шишикке алып келиши мүмкүн. Туздун ордуна татымалдарды жана жыпар жыттуу майларды колдонсоңуз болот.

Туура эртең мененки тамактар. Улгайган адамдардын ичеги-карын жолдору жай иштейт, шилекей жана ашказан ширесинин бөлүнүп чыгышы азаят, ошондуктан кээ бир заттардын (мисалы, В тобундагы витаминдердин, фолий кислотасынын) сиңүүсү начарлайт. Жашылчалар жана дан эгиндери (ботко жана мюсли кошулган отрубка) компенсациялоо жетишсиздигине керектүү азыктар.

Дары-дармектерди кабыл алууну оңдоо. Даам сезгичтеринин сезгенүүсү кээ бир дары-дармектерди өнөкөт колдонуудан да пайда болушу мүмкүн, бул улгайган адамдардын диетасын көзөмөлдөөнүн дагы бир себеби. Эгерде даамы татуусунун төмөндөшү же жогорулашы дары-дармектерди колдонуу менен байланыштуу болсо, анда бул маселе дарыгери менен талкууланышы керек.

Тамактын түрүн тандоо. 80 жаштан ашкан улгайган адамдарда чайноодо көп көйгөйлөр болушу мүмкүн. Бул бир гана тиштин жоктугу эмес, дем алуу, жөтөлүү, аз өлчөмдөгү шилекейден улам жутуунун кыйындашы. Мунун баары ылайыктуу консистенциясы (картошка пюреси, майда тууралган, смузи ж.б.) болушу керек болгон тамак-ашты даярдоодо эске алынууга тийиш.

Суу балансы. Көптөгөн улгайган адамдардын табити гана эмес, суусабоо сезими да начарлайт. Күндүз суюктукту ичүүнүн милдеттүү нормалары жок, бардыгы индивидуалдуу, бирок ошол эле учурда ичкен суунун (шире, чай) кадимки көлөмүнүн азайышына жол бербөө керек. Улгайган адамдарга тамактын ортосунда суусундуктар сунушталышы керек.

Тамак-ашта белоктун болушу. Узак боорлор дээрлик эт жебейт деген пикирдин популярдуулугуна карабастан, бул продуктуну баш тартууга болбойт. Бул булчуңдардын жана сөөктөрдүн нормалдуу иштешин колдогон жаныбарлардын белогу. Эттин арык сортторуна артыкчылык берүү жакшы: торпок, тоок, үндүк, коён. Күнүнө минималдуу белок керектөө 60 грамм эркектер үчүн жана 45 гр. аялдар үчүн.

Кальцийди кабыл алуу. Бул зат остеопороздун алдын алууда маанилүү ролду ойнойт. Кальцийдин жетишсиздигин жарым-жартылай сүт азыктары ( быштак , йогурт , сыр ж.б. ушул себептен улам, ал кальций кошулмаларын жазып берет дарыгери менен акылдашуу зарыл.

Май кислоталары (Омега-3). Бул маанилүү зат адамдын организминдеги холестериндин алмашуусуна катышат жана ревматоиддик артритте жана таяныч-кыймыл аппаратынын башка ооруларында сезгенүү процесстерин азайтууга жардам берет. Май кислоталары жумасына 2 жолудан кем эмес менюда болушу керек деңиз жана дарыя балыктарында кездешет.

Калорияны эсепке алуу. Жаш өткөн сайын организмдин калорияга болгон муктаждыгы азаят, муну эске албай, кадимки меню туураланбаса, улгайган адам тез эле ашыкча салмак ала баштайт. Бул, өз кезегинде, муундардын бузулушуна жана жүрөк-кан тамыр системасына жүктөмдүн көбөйүшүнө алып келет. Улгайган адамдарга ашыкча тамактанууну жок кылган фракциялык тамакты сактоо сунушталат.

Дасторкондо туура атмосфера. Улгайган адамдын тамактануу учурунда тынчсыздануусуна жол бербеш керек, анткени бул тамактын сиңирүү сапатына түздөн-түз таасирин тийгизет. Чыңалууну жеңилдетүү үчүн сиз жайбаракат сүйлөшүүнү баштоого, менюну талкуулоого, орун алмаштырууну сунуштоого, тамакты таза абага жылдырууга ж.б.

Leave a Reply

Your email address will not be published.